Lidé jsou zvyklý, že mají mléko denně ve svém jídelníčku. Ovšem člověk je jediný tvor, který konzumuje mléko jiného živočišného druhu, a to po celý svůj život. Za poslední roky se však zjistilo, že mléko lidem škodí. Je mléko tedy bílé dobro, nebo bílé zlo? Máme ho pít, nebo raději ne?
Historie mléka
Někdy před 6500 lety začali staří Egypťané používat kravské mléko k pití. Ovšem nepili ho každý den, ale pouze v období laktačního cyklu krávy (po narození telete). A tak se nikdy nestalo, že by měli lidé mléko v jídelníčku každý den.
To se změnilo až v počátku průmyslové revoluce, kdy se krávy začaly chovat ve velkém. Tedy někdy po druhé světové válce. Kvůli zvýšení produkce se také zvyšovala jeho propaganda. Tím se mezi lidmi rozšířila konzumace kravského mléka. Mléko tak zůstalo extrémně populární potravinou několik desetiletí.
Prospívá, či nikoliv?
Lidé však nejsou geneticky adaptování na každodenní konzumaci mléka, mnohdy vůbec neprospívá našemu organismu, a zdraví lidí kolikrát zbytečně ohrožuje. U každého jedince však jde o naprosto individuální snášenlivost.
Spotřeba klesá. Proč?
V poslední době však spotřeba mléka klesá. Důvody bývají různé – od ekonomických až po zdravotní. Mléčné výrobky více konzumují starší lidé, u těch mladých spotřeba výrazně klesá. Také chudší lidé nekonzumují tolik mléčných výrobků jako lidé bohatší.
Mléčné zdravotní problémy
Mnoho lidí také díky mléku trpí zdravotními problémy. Nejčastějším a nejznámějším problémem je intolerance laktózy. To znamená, že lidský trávicí trakt nedokáže rozštěpit látky, které mléko obsahuje. Imunitní systém si pak vytvoří obrannou reakci.
Čerstvé, pasterizované nebo trvanlivé?
· Čerstvé mléko v sobě uchovává mnoho vitamínů a živin prospěšných pro lidský organismus.
· Pokud mléko jemně zpasterizujeme, což znamená, že ho zahřejeme na 61°C, vydrží nám uskladněné asi pět dnů. Pasterizované mléko neobsahuje žádné konzervační látky, ani není narušeno žádným mechanickým zásahem. Zůstává mu tedy přirozený obsah všech živin, lahodná chuť i vůně.
· Trvanlivé mléko má trvanlivost delší než sedm dní. Zaručuje tak dlouhodobé uchovávání při pokojové teplotě. Trvanlivé mléko ovšem musí projít homogenizací, čímž mléko přijde o část živin, jako jsou vitamíny a enzymy. Toto mléko má pak menší výživový přínos.